11.3 C
Zografos
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική Τοπικές Εφημερίδες & Blogs Δήμου Ζωγράφου Επικοινωνία 34.000 εθελοντές του «Save Your Hood» και τα σκουπίδια… υπό εξαφάνιση!

34.000 εθελοντές του «Save Your Hood» και τα σκουπίδια… υπό εξαφάνιση!

34.000 εθελοντές του «Save Your Hood» και τα σκουπίδια… υπό εξαφάνιση!

Γνωριμία με το Save Your Hood

Όλα άρχισαν με αφορμή την πρώτη καραντίνα. Η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για αλλαγή, οδήγησε τον εμπνευστή της ομάδας του Save Your Hood, Βασίλη Σφακιανόπουλο, να μην ανεχτεί άλλο τις λυπητερές εικόνες που αντίκριζε στην γειτονιά του, στα Τουρκοβούνια και αποφάσισε να αναλάβει δράση! Ο απολογισμός κιόλας της πρώτης απόπειρας άγγιζε τις 32 γίγας σακούλες.

Κάπως έτσι, οδηγούμαστε στο σήμερα με αυτήν την εθελοντική ομάδα να θριαμβεύει ακάθεκτη τους τελευταίους 5 μήνες με συγκινητικό ρυθμό, μετρώντας 1.709 δράσεις σε 161 Δήμους της Ελλάδας και μαζεύοντας 4.612.760L απορριμμάτων! Σημαντικό είναι επίσης, να επισημανθεί πώς οι δράσεις έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα ελληνικά σύνορα ταξιδεύοντας ως την Κύπρο, καθώς και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

                         

Η συμμετοχή στην ομάδα είναι απλή και κατανοητή για όλους. Ο καθένας μπορεί να βρει το  Save Your Hood στο Facebook και εκεί έχει την δυνατότητα κάθε Δευτέρα να προσθέσει στην ψηφοφορία την ημέρα και το σημείο της περιοχής του που προτείνει να καθαριστεί και στη συνέχεια, οι υπόλοιποι εθελοντές δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και γίνεται η κατάλληλη συνεννόηση για την πραγματοποίηση της δράσης. Επιπλέον, στην σελίδα υπάρχουν οι απαραίτητες οδηγίες τόσο για την χρήση της, όσο και για την ασφάλεια όλων μας στις εβδομαδιαίες δράσεις.

Ομάδα του Ζωγράφου

Στην περιοχή του Ζωγράφου, η τοπική ομάδα δημιουργήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2020 με πρώτη δράση στην Πανεπιστημιούπολη. Δύο νέες εθελόντριες αψήφησαν τα άβολα και γεμάτα απορία βλέμματα των περαστικών, συγκεντρώθηκαν στον στόχο τους και με μεγάλη ευχαρίστηση ολοκλήρωσαν την δράση τους. Έκτοτε, καταμετρώνται 19 δράσεις στις οποίες συνεργάστηκαν με αποφασιστικότητα, καλή διάθεση και σύμπνοια συνολικά 236 εθελοντές, συλλέγοντας 46.705L σκουπιδιών! Οι παραπάνω δράσεις λαμβάνουν χώρα σε διάφορα τμήματα της Πανεπιστημιούπολης, στην οποία εντοπίζεται το σφοδρότερο πρόβλημα, στην Πολυτεχνειούπολη, καθώς και στο Γουδί. Η ομάδα απαρτίζεται από μέλη διαφόρων ηλικιών, όπως των μικρών μας σούπερ ηρώων, που αργότερα θα πάρουν εκείνοι την σκυτάλη,  αλλά και από τους πιστούς μας φίλους, τα σκυλάκια.

Εντύπωση κάνουν τα ευρήματα που ανακαλύπτουν οι εθελοντές μας ανάμεσα ή…και πάνω στα δέντρα. Μπορεί να βρει κανείς κάθε λογής σκουπίδι, από είδη προσωπικής υγιεινής, κουτάλια, παιχνίδια, σπασμένα χρηματοκιβώτια και μηχανάκια, ακόμη και αφεψήματα παλαιών χρόνων. Οι πρωταγωνιστές όμως, που τους ‘βασανίζουν’ είναι οι παρατημένοι καφέδες συνοδευόμενοι από αποτσίγαρα και τα μωρομάντηλα.

Περίοδος COVID-19

Εδώ γεννιέται το ερώτημα «Πώς μπορώ να συμμετέχω σε περίοδο πανδημίας;». Ο σκοπός της ομάδας του Save Your Hood είναι η εξυγίανση κάθε γειτονιάς από σκουπίδια, από τον ρατσισμό, τη μη αποδοχή του διαφορετικού και από την έλλειψη του πρασίνου. Συνεπώς, η υγεία του καθενός από μας είναι αδύνατον να μην είναι η πρώτη στην πυραμίδα μας! Με την αποστολή του μηνύματος 6, την χρήση της μάσκας, του προσωπικού αντισηπτικού και την τήρηση των αποστάσεων, δεν διακυβεύεται η ασφάλεια των εθελοντών. Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα όταν καταφθάνει στο σημείο συνάντησης χωρίζεται με την βοήθεια του συντονιστή σε δυάδες, έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός. Το ίδιο ακολουθούμε σαφώς και στην ομάδα του Ζωγράφου, χωρίς κανένα εμπόδιο τους τελευταίους 4 μήνες.

Συνεργασία με τον Δήμο Ζωγράφου

Σε αυτό το ταξίδι που αρχίσαμε και στην περιοχή μας με στόχο την σταδιακή τροποποίηση της νοοτροπίας όλων μας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως μας συνοδεύει η βοήθεια του Δήμου Ζωγράφου. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, κος Βασίλης Θώδας και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, κος Δημοσθένης Μπουλούκος, στηρίζουν τις δράσεις της ομάδας, βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία μαζί μας και μας παρέχουν κάθε εβδομάδα τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διευκόλυνση του έργου μας.

Μαρτυρίες  εθελοντών

Όταν οι εθελοντές έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα «Γιατί επιλέγεις να είσαι εθελοντής και να κάνεις καθαρισμούς στην γειτονιά σου; », η πρώτη αντίδρασή τους είναι ένα χαμόγελο. Αυτή η εθελοντική ομάδα έχει καταφέρει να παρακινήσει τους ανθρώπους, να αφήσουν τον καναπέ τους και να ενεργοποιηθούν τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, σε μία περίοδο όπου όλοι μας δυσκολευόμαστε. Η αίσθηση ότι προσφέρεις κάτι, στον εαυτό σου, στο περιβάλλον, στα ζώα, καθώς και στα παιδιά σου, σε γεμίζει δύναμη και ευχαρίστηση να συνεχίσεις να προσπαθείς. Τέλος, οι εθελοντές συνηθίζουν να λένε πως τους δόθηκε μέσω του Save Your Hood η ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν με ποικίλες και όμορφες ποιότητες ανθρώπων.

Λίζα Δήμητρα-Ζωή

Πηγή

Most Popular

Δωρεάν rapid test στην πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια) τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Δήμος Ζωγράφου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα διενεργήσει δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 (rapid tests), τη...

Συγκινητική η ανταπόκριση στη δράση «Όλη η Αττική, μία αγκαλιά για τα παιδιά που έχουν ανάγκη»

Μεγάλη και συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην εθελοντική δράση «Όλη η Αττική μια αγκαλιά για τα παιδιά που έχουν ανάγκη» που πραγματοποιήθηκε...

Συνοικία το όνειρο… κι όταν ξυπνήσαμε παντού λυόμενα

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Ζωγράφου Η κατρακύλα της δημοτικής αρχής δεν έχει σταματημό. Στην αγωνιώδη προσπάθεια...

Αγιασμός για την ομάδα του Αστέρα Ζωγράφου παρουσία του Δημάρχου Βασίλη Θώδα

Στον καθιερωμένο αγιασμό της ομάδας του Αστέρα Ζωγράφου που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Γρηγόρης Λαμπράκης από τον πάτερ Γεώργιο, παραβρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης...

Recent Comments