Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον!

0
187

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού θα πραγματοποιήσει στις 23 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 9.00 π.μ., την πρώτη δραστηριότητα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς αξιοποιώντας και υλικό από την εργασία των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής: «Περπατώντας στην ιστορία της Καισαριανής» και της δράσης “BLOG YOUR HERITAGE- unblock the past, share for the future”.
Η δραστηριότητα ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ – ΥΜΗΤΤΟΣ: Διαλεκτικές σχέσεις ιστορικότητας και φυσικού περιβάλλοντος» αποτελεί μια Ξενάγηση Ερμηνείας στην Κληρονομιά που φέρει ο ιστορικός τόπος της Καισαριανής και παράλληλα το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του γειτνιάζοντα ορεινού όγκου του Υμηττού.
Η Ξενάγηση Ερμηνείας θα υλοποιηθεί στους παρακάτω σταθμούς – τοπόσημα:
Στις πυροβολημένες πολυκατοικίες της Καισαριανής με θεματική αφήγηση: «Τα πληγωμένα κτίρια».
Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής με θεματική αφήγηση: «Η διαχείριση της δύσκολης κληρονομιάς».
Στη Μονή Καισαριανής με θεματική αφήγηση: «Η οχυρωματική αρχιτεκτονική των βυζαντινών μοναστηριών».
Στη φρυκτωρία του Υμηττού με θεματική αφήγηση: «Η μεταφορά μηνυμάτων πολέμου και ειρήνης».
Στην Καλοπούλα με θεματική αφήγηση: «Διαφορετικές προσεγγίσεις για τη σχέση αστικού ιστού και Υμηττού».
Η δράση αυτή θα είναι η υλοποίηση μιας πράσινης διαδρομής μέσα στην ιστορία της Καισαριανής μέσα στο χρόνο.
Θα πεζοπορίσουμε μέσα στη πολιτιστική κληρονομιά της Καισαριανής ξεκινώντας από τις πυροβολημένες πολυκατοικίες και θα καταλήξουμε στη Καλοπούλα, μέσα στο αισθητικό δάσος της Καισαριανής.
Θα πρέπει να είμαστε όλοι εφοδιασμένοι με παπούτσια πεζοπορίας, αδιάβροχο, νερό και κάποιο σνακ.
Η δράση είναι ΔΩΡΕΑΝ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
9.00 Συνάντηση στο πάρκο μπροστά από τις πυροβολημένες πολυκατοικίες επί της οδού Εθν. Αντιστάσεως και Β. Αλεξάνδρου. Η θεματική αφήγηση θα διαρκέσει μισή ώρα! Στη συνέχεια περπατώντας μέσα από τα στενά της Καισαριανής, θα φτάσουμε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

10.00 Σκοπευτήριο Καισαριανής όπου θα γίνει ξενάγηση στο Ιερό χώρο. Στη συνέχεια με τα οχήματα μας και με λεωφορείο που παραχωρεί ο δήμος από την πλατεία Π. Μακρής στις 11.00 , θα κατευθυνθούμε στη μονή Καισαριανής.

11.30 Μονή Καισαριανής . Η θεματική αφήγηση θα διαρκέσει μισή ώρα! Στη συνέχεια, όσοι δεν θέλουν να συνεχίσουν, μπορούν να επιστρέψουν με το λεωφορείο του δήμου που θα περιμένει εκεί για την επιστροφή! Όσοι το επιθυμούν, θα πεζοπορήσουμε προς την Φρυκτωρία, μέσα από μοναδικά μονοπάτια του Υμηττού. Εδώ θα χρειαστεί να φοράτε κατάλληλα παπούτσια πεζοπορίας, ρούχα ζεστά για περπάτημα και ένα μικρό σακίδιο με νερό και κάποιο σνακ! Η διαδρομή είναι 3 χλμ και θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα. Όσοι επιθυμούν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα οχήματα τους.

13.30 Φρυκτωρία. Η θεματική αφήγηση θα διαρκέσει μισή ώρα. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε πεζοπορώντας στο τελευταίο σταθμό της διαδρομής μας που είναι η Καλοπούλα!. Η διαδρομή είναι 1,5 χλμ και θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα.

15.00 Καλοπούλα. Η θεματική αφήγηση θα διαρκέσει μισή ώρα. Εδώ τελειώνει η δράση και μπορούμε να απολαύσουμε τα εδέσματα του αναψυκτηρίου και τη μοναδική φύση του Υμηττού.

Η επιστροφή γίνεται με τα οχήματα μας.

Για το πρώτο κομμάτι περιήγησης, “πυροβολημένες πολικατοικίες – Σκοπευτήριο “, καλό θα είναι να αφήσετε τα οχήματα σας γύρω από την πλατεία Καισαριανής Π. Μακρή, ώστε να τα πάρετε γία την Μονή στη συνέχεια!

Η διαδρομή, τα σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και οι ώρες των θεματικών αφηγήσεων είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορεί ο καθένα να επιλέξει ποιες επιθυμεί να παρακολουθήσει!

Για πληροφορίες : 6938283898

 

Δηλώστε συμμετοχή εδώ:

https://www.facebook.com/events/289475985031127/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ