Ο Αύγουστος λίγο πριν μας αποχαιρετήσει μας κερνάει φανουρόπιτα!!!

0
488
Φανουρόπιτες στον Άγιο Θεράποντα Αυγ.2018
Φανουρόπιτες στον Άγιο Θεράποντα Αυγ.2018

27 Αυγούστου η εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Φανούριο που πιθανότατα ήταν στρατιώτης, υπέστη 12 μαρτύρια και στην εικόνα του κρατά ένα κερί κι ένα σταυρό.

Είναι προστάτης του νησιού της Ρόδου αφού εκεί βρέθηκε η εικόνα του .

Λόγω της ετυμολογίας του ονόματος του η λαϊκή παράδοση τον συνδέει με πράγματα ή πρόσωπα που έχουν χαθεί και επιθυμούμε να φανερωθούν.

Την μέρα αυτή σύμφωνα με το έθιμο φτιάχνουμε «φανουρόπιτες»  τις πηγαίνουμε στην εκκλησία να ευλογηθούν και στην συνέχεια  τις μοιράζουμε σε γνωστούς και φίλους .

Τα υλικά της φανουρόπιτας σύμφωνα με την παράδοση αυστηρά πρέπει να είναι 7 ή 9!

Η προσευχή την ημέρα του Αγίου Φανουρίου έχει πάντα την έννοια της αποκάλυψης δηλ. να «φανεί» – «αποκαλυφθεί» ότι επιθυμούμε ή έχουμε κοπιάσει γι’ αυτό με πιο σημαντικό να «φανερωθεί» η Υγεία σε ασθενή.

Φανουρόπιτες φτιάχνονται όλο τον χρόνο και ακολουθείται η ίδια διαδικασία από τους πιστούς.

Στον  δικό μας Άγιο Θεράποντα σήμερα 26 Αυγούστου πολλές φανουρόπιτες «διαβάστηκαν» , πολλές προσευχές ακούστηκαν .

Ανήμερα του Αγίου Φανουρίου 27/8 μετά την θεία λειτουργία στον Άγιο Θεράποντα  θα επαναληφθεί η διαδικασία της προσευχής και της ευγνωμοσύνης .

Η ευχή της φανουρόπιτας.

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Και του χρόνου με Υγεία, Χρόνια Πολλά!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ