Εκεί ψηλά στον Υμηττό υπάρχει…η Π.Ο.Υ!!!

0
1038

Η Π.Ο.Υ δηλ. η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού είναι μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τους περιπάτους και τις δραστηριότητες στη φύση. Δημιουργήθηκε πριν  δύο χρόνια από κάποιους φίλους που αναβίωσαν τα παιδικά τους χρόνια και τις διδαχές των γονιών τους . Η Π.Ο.Υ σήμερα απαριθμεί πάνω από 2.000 μέλη .

Η Π.Ο.Υ ,μία ομάδα με περιβαλλοντική συνείδηση αναπτύσσει τις δράσεις της κάθε Κυριακή στον Υμηττό και μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει πάνω από 85 πεζοπορίες και πάνω από 20 εκπαιδευτικές δράσεις. Η ομάδα έχει εμπλουτίσει τους Κυριακάτικους περιπάτους με μαθήματα Πρώτων Βοηθειών για το απρόσμενο που μπορεί να προκύψει , Ευεξίας με μαθήματα Qi gong και Τai Chi , Φωτογραφίας στο υπέροχο φυσικό τοπίο και φως του Υμηττού, Βοτανολογίας από ειδικούς καθώς και ειδικής εκγύμνασης των κοιλιακών με πολλές  γευστικές απολαύσεις και την περίφημη «Σούπα της Άντας» που αποτελεί στοιχείο «μύησης» στην ομάδα μαζί με συνοδεία τσίπουρου και άλλων εδεσμάτων από το αναψυκτήριο της Καλοπούλας …!

Στην ομάδα είναι ευπρόσδεκτοι όλοι και δεν υπάρχει ηλικιακό όριο καθώς όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετάσχουν , ακόμα και τα κατοικίδια μας!

Ο σκοπός της ομάδας είναι να έρθει ο περιπατητής  σε επαφή με τη φύση ,να την αγαπήσει, να την  προστατεύσει,  να μάθει την ιστορία του τόπου και να απολαύσει τα υπέροχα δώρα που η φύση απλόχερα μας χαρίζει. Έτσι δημιουργείται  ένας δίαυλος επικοινωνίας με την φύση βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε την  δύσκολη  καθημερινότητά που ακολουθεί στο ξεκίνημα κάθε νέας εβδομάδας και ειδικά σε όσους ζούμε στην πρωτεύουσα ή σε μεγάλα αστικά κέντρα. Για τα μονοπάτια  δεν υπάρχει περιορισμός ή ειδική εμπειρία για να τα περπατήσεις. Οι υπεύθυνοι γνωρίζουν και ενημερώνουν όσους  συμμετέχουν  για τις εναλλακτικές διαδρομές ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν. ‘Αλλωστε η διάρκεια των περιπάτων δεν διαρκεί περισσότερο από 2 ή 3 ώρες!

Ο Υμηττός αποτελεί έναν πνεύμονα πράσινου και είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των κατοίκων της πρωτεύουσας και όχι μόνο, που θέλουν να έρθουν κοντά στη φύση . Η  περιοχή του Υμηττού έχει ενταχθεί στο δίκτυο σημαντικών βιοτόπων της χώρας (CORINE) στο Πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.Η οικολογική αξία του Υμηττού είναι πολύ σημαντική διότι, μαζί με την Πάρνηθα, φιλοξενεί είδη που δεν μπορούν πλέον να βρεθούν αλλού στην Αττική ενώ το γεγονός ότι είναι τόσο κοντά σε μεγάλο αστικό ιστό, καθιστά την οικολογική του αξία ακόμα σπουδαιότερη.

Τελειώνοντας να σημειώσουμε ότι όλες οι παραπάνω υπέροχες διαδρομές καθώς και οι δράσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ .

Είναι στην ευθύνη μας να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε την Φυσική μας Κληρονομιά καθώς και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να την προστατεύσουν και να την απολαύσουν  ώστε να ζήσουμε  σε αρμονία σε ότι μας προσφέρει με την Σοφία της.

Με το ενδιαφέρον και την αγάπη των μελών της η Π.Ο.Υ απόκτησε την δική της στέγη στην Καισαριανή , Οδεμησίου 12, δίπλα στο γήπεδο της Near East  – επίσης την βρίσκουμε στην σελίδα www.poymittou.gr , στο Facebook : Περιπατητική Ομάδα Υμηττού Π Ο Υ, στο instagram: @poymittou.

H Π.Ο.Υ την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 συμμετέχει στην δράση Let’s do it Greece την μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση στην Ελλάδα, καθαρίζοντας το αισθητικό δάσος του Υμηττού.

Ευχαριστώ τον κο Μάνο Κιτσέλλη , Iδρυτή  της Π.Ο.Υ για  την διάθεση του να μοιραστεί το όραμα του για την ομάδα  στο RadioZografou.gr .

Δήμητρα Ντουμπάρα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ