Φωτεινή Δάρρα: «Ο καλλιτέχνης γεννιέται και γίνεται στην πορεία μέσα από την αγάπη του για την τέχνη και την σκληρή δουλειά.»

0
440

Η βαλίτσα της γεμάτη αξιομνημόνευτες καλλιτεχνικές εμπειρίες, συνεργασίες, διακρίσεις. Μία από τις πιο αξιόλογες ερμηνεύτριες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, ταλέντο προδιαγραφών εξωτερικού, με διεθνείς συνεργασίες και εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους εντός και εκτός συνόρων. Εξοπλισμένη με φωνή και παρουσία που καθηλώνει και μαγεύει, η Φωτεινή Δάρρα, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία της στον καλλιτεχνικό χώρο και έχοντας συμπράξει μουσικά με μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης, πρωταγωνιστεί στα καλλιτεχνικά δρώμενα και εντυπωσιάζει με τις επιλογές της! Στο παρόν η αρχή ενός νέου κύκλου ερμηνευτικά, όπως μας λέει η ίδια, με αφορμή την κυκλοφορία του ολοκαίνουριου τραγουδιού της «Σκάλες».

Θεωρείστε, αδιαμφίσβητητα, καταξιωμένη ερμηνεύτρια του έντεχνου αλλά και του λαϊκού τραγουδιού. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στην τέχνη της μουσικής; Οι δικές σας ποιες είναι;

Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στην τέχνη. Όλοι οι πειραματισμοί, όλες οι αναζητήσεις, όλη η δημιουργική διαδικασία είναι το ζητούμενο. Υπάρχει όμως σαφής και καθαρός διαχωρισμός αναμέσα στο καλλιτεχνικό δημιούργημα και την εμπορική δοσοληψία. Αυτό που συνδέει τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, σε όποιο είδος και αν ανήκουν, είναι η πρόθεση που έχει ο δημιουργός.

Οι σπουδές στην υποκριτική σε συνδυασμό με τις σπουδές στο Ωδείο πόσο σας βοηθήσαν στις ζωντανές σας εμφανίσεις και στην επαφή με το κοινό;

Πολύ. Είναι σαν θεατρικοί μονόλογοι τα τραγούδια, μικρές ιστορίες που αφηγούμαστε και που καλούμαστε με την δημιουργία μας να ζωντανέψουμε.

Ασχολείστε με μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών δραστηριότητων υπηρετώντας διαφορετικά είδη τέχνης. Ποιος είναι για σας ο ορισμός του αληθινού καλλιτέχνη;

Ο καλλιτέχνης γεννιέται και γίνεται στην πορεία μέσα από την αγάπη του για την τέχνη και την σκληρή δουλειά.
Είναι αυτός που δεν κλαίει, όταν πρέπει να διασκεδάσει το κοινό, παρόλο που η ψυχή του μπορεί να πονάει. Είναι αυτός που αγαπάει το κοινό του σαν αληθινούς φίλους. Είναι αυτός που παραμερίζει όλες τις ανάγκες του για να είναι συνεπής στο ραντεβού του, αυτό που δίνει από την στιγμή που γεννιέται, την αληθινή δημιουργία.

Ενδεικτικό της καλλιτεχνικής σας αξίας είναι η δημόσια ανάγνωρισή σας από δύο κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μιχάλη Κακογιάννη. Νιώθετε «δικαιωμένη» επαγγελματικά;

Αισθάνομαι πολύ μικρή μπροστά στις προσωπικότητες αυτές και, όταν ανατρέχω στη μνήμη μου σε αυτές τις βραβεύσεις, δεν τολμώ να πιστέψω πως ήμουν εκεί. Όμως για μένα το πιο σημαντικό είναι η αναγνώριση του ίδιου του κόσμου που εκδηλώνεται στην καθημερινότητα και έχει διάρκεια, μαζί βέβαια με αυτή που σου δίνουν οι μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης.

Στην Eurovision της Αθήνας ερμηνεύσατε το «Τραγούδι της Εναρκτήριας Τελετής» αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Μια καλλιτέχνιδα με το δικό σας προφίλ θα εκπροσώπουσε την Ελλάδα στο συγκεκριμένο θεσμό, όπως τον ξέρουμε τα τελευταία χρόνια; Θα ήσασταν θετική σε μια ενδεχόμενη πρόταση;

Όποτε διαγωνίζεται η χώρα μου σε οιοδήποτε διαγωνισμό , θέλω να διαπρέπει. Από την στιγμή που εκπροσώπησα την χώρα μου στην έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων καθώς και στην εναρκτήρια τελετή της Eurovision αισθάνομαι περήφανη. Δεν έχω σκεφτεί μια συμμετοχή στο κομμάτι του διαγωνισμού.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα παρουσίας και πορείας σας στα καλλιτεχνικά δρώμενα, εντός και εκτός συνόρων, πού θα ξανακάνατε στάση;

Από όλες αυτές τις συνεργασίες έφυγα με τις καλύτερες αναμνήσεις, έχοντας γεμίσει τις αποσκευές μου με την αλήθεια και τη μαγεία της τέχνης.

Είστε μητέρα. Η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα κάνει δυσκολότερο το ρόλο σας;

Με στενοχωρεί πολύ και με αγχώνει για το μέλλον, όπως όλους μας, και μάλιστα πολύ παραπάνω λόγω του ότι είμαι μητέρα. Δεν είναι όμως η οικονομική κρίση το μόνο και το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω.
Υποψιάζομαι ότι προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης η κρίση αξιών και σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσε. Διατηρώ όμως την πίστη μου στο καλό που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας τραγούδι, «Οι Σκάλες», σε σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και στίχους Μάνου Ελευθερίου. Πείτε μας λίγα λόγια για το τραγούδι αλλά και για τα επόμενα που ετοιμάζονται..

Είναι πολύ μεγάλο ευτύχημα για μένα να συνεργάζομαι με αυτούς τους αληθινά σπουδαίους δημιουργούς. Οι «Σκάλες» είναι ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε εδώ και λίγες μέρες και φαίνεται να έχει αρχίσει ο κόσμος να το αγαπά. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται τα επόμενα τραγούδια ενός κύκλου τραγουδιών που έχουν ένα καινούργιο χρώμα γραφής και ερμηνείας. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για μένα που ανακαλύπτω καινούρια μονοπάτια στον τρόπο που προσεγγίζω ερμηνευτικά τα τραγούδια μας. Ένα ακόμα τραγούδι – συμμετοχή είναι στα σκαριά, με ήχο παραδοσιακό κρητικό το οποίο θα εντάσσεται σε έναν δίσκο με σημαντικούς συναδέλφους τραγουδιστές. Μαντινάδες παντρεύονται με μια σύγχρονη ενορχηστρωτική άποψη σε σύνθεση και στίχους του Νίκου Μαυράκη και ενορχήστρωση Γιώργου Παπαχριστούδη

Αν είχατε την ευκαιρία να αναβιώσετε δισκογραφικά τραγούδια μιας άλλης εποχής, που δεν έχετε ερμηνεύσει μέχρι τώρα, ποια δεκαετία θα επιλέγατε;

Έχω τη χαρά να έχω τραγουδήσει τραγούδια από όλες τις δεκαετίες του περασμένου αιώνα όπως και άλλοι σύγχρονοι τραγουδιστές της δικής μου γενιάς.Οι δεκαετίες που μου αρέσουν πολύ είναι αυτή του μεσοπολέμου, τα υπέροχα τραγούδια που έχουν γραφτεί τις δεκαετίες του 40΄, του 50΄,αλλά και του 60΄και του 70΄!! Όλα αυτά τα αγαπημένα τραγούδια θα τα ακούσετε στην παράστασή μας «ΤΑ ΠΑΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ», στον «Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» το Σάββατο 18 Μαρτίου.

Όσον αφορά τις ζωντανές σας εμφανίσεις, τι σχεδιάζετε;

Στις 18 Μαρτίου στη αίθουσα “Παρνασσός” παρουσιάζουμε “Τα πάθη από τον έρωτα”, με μερικά από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια ελληνικά και ξένα όλων των εποχών.

Από τον Σουγιούλ, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη και τον Παπαδημητρίου μέχρι τα πορτογαλέζικα fados και τη σύγχρονη ελληνική και ξένη έντεχνη και ροκ σκηνη. Συνδετικός κρίκος μεταξύ τους είναι το συναίσθημα που έχουν υμνήσει όλοι οι ποιητές, οι συνθέτες και οι στιχουργοί:ο Έρωτας. Μαζί μου τρεις κορυφαίοι μουσικοί: Ο Γιώργος Παπαχριστούδης στο πιάνο και την ενορχήστρωση, ο Δημήτρης Τσάκας στο σαξόφωνο και ο Κώστας Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο

Λίγες μέρες μετά τη συναυλία φεύγουμε με τους μουσικούς μου για το Ντίσελντορφ. Από εκεί ξεκινάει μια συνεργασία για τις συναυλίες μου στην Ευρώπη. Η συναυλία αποτελεί την έναρξη ενός μεγάλου φεστιβάλ που διοργανώνει το ελληνικό προξενείο μαζί με τον Δήμο της πόλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ